LERA LYNN – SOMETHING MORE THAN LOVE

Artiest info
Website
facebook
Label: Ruby Range Records / Icons Creating Evil Art / P.I.A.S.

“Have You Met Lera Lynn?” was de pertinente vraag die we ons hier eind 2011 dienden te stellen in naar aanleiding van de release van het insgelijks getitelde debuutalbum van deze uit Athens, Georgia afkomstige maar sinds enkele jaren in Nashville, Tennessee wonende zangeres, songschrijfster en actrice, o.a. in de televisieserie ‘True Detective’ op betaalkanaal HBO (‘Home Box Office’). En of we haar hebben leren kennen via die prachtige eerste plaat die in 2014 een haast even mooie opvolger kreeg in de vorm van het album “The Avenues” en in 2016 een derde plaat onder de titel “Resistor” op de markt liet verschijnen.

Vooral het eind 2018 verschenen album “Lera Lynn Plays Well With Others” waarop zij schitterende duetten zong met bekende muzikale collega’s als John Paul White, JD McPherson, Dylan Leblanc, Nicole Atkins en Rodney Crowell zorgde voor een definitieve doorbraak van deze op 5 december 38 jaar wordende zoetgevooisde Amerikaanse artieste die een universitair diploma als antropologe als eventuele back-up voor haar zangcarrière in het bezit heeft. In 2020 bracht ze haar laatste album “On My Own” uit maar die kende helaas minder succes, mede door de in maart van dat jaar toeslaande coronacrisis die de hele muzikale wereld tot stilstand bracht.

Nu die ellendige periode grotendeels achter de rug lijkt te zijn brengt Lera Lynn haar zesde studioalbum uit onder de titel “Something More Than Love”, een plaat met elf zelfgeschreven liedjes die ze in Nashville heeft opgenomen met co-producer, co-songschrijver, multi-instrumentalist en Lera’s levenspartner Todd Lombardo. De andere instrumentalisten die aan het album meewerkten zijn de bassisten Viktor Krauss en Robby Handley, toetsenist en cellist Nat Smith en drummers Ian Fitchuk en Dominic Billett. Bennett Dean Lewis speelt als gastmuzikant op pedal steel bij de song “In A Moment” en bij het slotnummer “Eye In The Sky” terwijl countryzanger en songschrijver Daniel Tashian op Wurlitzer-orgel speelt bij het door hem samen met Lera Lynn gecomponeerde liedje “Black River”.

De nieuwe plaat begint met het wat mysterieus gefluisterde nummer “Illusion” dat u op de tweede video kunt beluisteren en dat als eerste single uit deze plaat werd uitgebracht. Twee jaar geleden werden Lera Lynn en Todd Lombardo de ouders van een zoon waarna ze getroffen werd door een postnatale depressie. Het zorgde wel voor de nodige inspiratie bij het songschrijven zoals we kunnen horen in enkele nummers op deze plaat. Zo is de op de eerste video te horen albumtiteltrack “Something More Than Love” een muzikale ode aan het leven en aan het nieuwe leven van haar zoontje.

Ook erg persoonlijke songs als “Conflict Of Interest”, het uptemponummer “I’m your Kamikaze” en het intrigerende “Golden Sun” handelen over de verantwoordelijkheden, de bescherming en de toewijding die ze als ouders aan hun nieuwe gezinnetje moet besteden. Melancholie en melodie worden op indrukwekkende wijze verweven in de poppy liedjes op deze plaat en de gracieuze engelenstem van Lera Lynn klinkt hier op haar allerbest, misschien nog wel het mooist in het ingetogen gebrachte countrynummer “In A Moment” met Bennett Dean Lewis die schittert op pedal steelgitaar.

(valsam)